Linkbuilding hoe doe je dat?

linkbuilding moz alexa majestic

Als je website slecht te vinden is in zoekmachines, kan dat vele redenen hebben. Soms heeft een website simpelweg te weinig backlinks, waardoor Google weinig waarde aan een website hecht. Hoe kan je dit veranderen? In elk geval niet door als een gek aan linkbuilding te gaan doen.

Zoekmachine optimalisatie en linkbuilding

Zoekmachine optimalisatie is te verdelen in 2 zaken, onpage optimalisatie en offpage optimalisatie. Onpage is alles wat je op je website zelf kan doen om de vindbaarheid te bevorderen. Denk hierbij aan het gebruik van keywords in teksten, headings en titels.

Offpage is alles buiten je website om. Het gebruik van social media kan de vindbaarheid van een website in zoekmachines bevorderen. Maar backlinks kunnen nog veel waardevoller zijn. Vroeger, plaatse men zoveel mogelijk backlinks om maar beter gevonden te worden, en dat werkte. Tegenwoordig kan een enkele link naar je website je hele backlink profiel vergiftigen. Als je website over een bepaald onderwerp gaat, dan wil je een backlink op een website met enige relevantie. Google hecht hier veel waarde aan. Naast relevantie zijn vele andere factoren belangrijk.

Controleer de waarde van een backlink

Google toonde vroeger de Pagerank van een website. Hoe hoger de Pagerank, des te waardevoller een link was. Iedereen wilde een link op een website met Pagerank 10. Maar Pagerank bestaat niet, althans, niet meer zoals vroeger. Hoe kan je vandaag de dag de waarde vaststellen van een website, en een link die erop staat? Door naar andere grote bedrijven te kijken die websites wel een waarde toekennen.

MOZ Domain Authority en Page Authority

MOZ bestaat al eeuwen en crawled het hele web af. Door backlinks en content van een website te controleren geven ze een domeinnaam en webpagina’s een waarde. Deze waarde drukken ze uit in DA en PA. Een hoge Domain Authority en Page Authority wijst erop dat een website in de ogen van MOZ belangrijk is. Naast DA en PA kent MOZ ook MOZ trust toe. Deze waarde kan tussen de 0 en 10 zijn. Een 10 is fantastisch, een 0 betekend dat een website nieuw is of dat MOZ het een spam website vindt. Helaas is MOZ een betaalde dienst, je kan de waarde van een website niet controleren zonder maandelijks te betalen. Gelukkig is daar een omweg voor, waar ik later in dit artikel op in ga.

Alexa gratis proberen

Alexa is, net zoals MOZ een groot internetbedrijf, dat zich bezighoudt met de waardebepaling van websites. Websites die zijn opgenomen door Alexa, scoren vaak beter in Google. Een lage Alexa rank, betekend dat een website belangrijk is. Zo is de rank van Google.nl 980, de rank van Google.com is 1, Google.com is volgens Alexa de belangrijkste website ter wereld. Het is, vooral voor een Nederlandse website, erg moeilijk om in de top tienduizend te komen.

Majestic Trust Flow en Citation Flow

Majestic is ook een betaalde dienst. Ze kennen websites een Trust Flow en Citation Flow toe. Een hoge Trust Flow en een lage Citation Flow betekend dat een website een goed backlink profiel heeft. Is de Citation Flow hoger dan de Trust Flow? Dan beschouwd Majestic (een deel van) de backlinks naar een website als spam.

Controleer de MOZ, Alexa en Majestic waarde gratis!

Gelukkig zijn er enkele diensten waarmee je geheel gratis de MOZ, Alexa en Majestic waarde van een website kan controleren. Op dit moment heeft websiteseochecker.com een handige, gratis metrics checker. Mocht deze offline zijn, dan kan je in Google zoeken naar termen zoals ‘DA PA checker’, ‘check Alexa rank’, ‘check Majestic value’. Er zijn altijd wel websites te vinden die gratis de waarde van MOZ, Alexa en Majestic voor je willen controleren.

Kijk uit met linkbuilding

In 2005 gold de regel, meer backlinks is altijd beter. Dat is zeker niet meer het geval. Een backlink moet waardevol en relevant zijn. Daarnaast is het belangrijk dat er van tijd tot tijd enkele goede backlinks worden geplaatst. Maar, plaats nooit in een keer tientallen links, Google neemt dit waar en zal je website dan waarschijnlijk een penalty geven. Enkele relevante links per jaar, die waardevol zijn volgens MOZ, Alexa en Majestic, zijn fantastisch. Heb je een nieuwe website? Hou je dan helemaal niet bezig met linkbuilding. Pas na een half jaar kan je dan echt aan linkbuilding gaan doen.